امروزه با استفاده از اینترنت به راحتی امکان برقراری ارتباط برای تمام مردم در سراسر دنیا فراهم شده است. اینترنت اشیاء با مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات بوده و به طور خلاصه فناوری مدرنی است که در آن برای هر چیز (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میشود.
اینترنت اشیاء (IOT) این روزها به واقعیتی فراتر از باور تبدیل شده است و سرعت رشد آن هم فراتر از تصور ماست. سخت افزارهای اینترنت اشیاء انواع متنوع و مختلفی دارند.بطوریکه یک برد آردوینو Arduino ساده هم توانایی استفاده در این بستر را دارد.
در این دوره که به صورت فشرده و عملیاتی برگزار می گردد، مفاهیم اینترنت اشیا به همراه پروتکل های ارتباطی و حداقل تجهیزات مورد استفاده برای اجرای یک پروژه ساده تا بررسی پروتکل ها و تجهیزات حرفه ای تر جهت پیاده سازی و پیکره بندی سخت افزار مورد نیاز پروژه های با پیچیدگی بالا مطرح می گردد. همچنین در حضور مدرسان اساتید مجرب، شرکت کنندگان دوره به طور کاملا عملی چندین پروژه اینترنت اشیا را پیاده سازی می نمایند. در روز پایانی با اجرای مسابقه خلاقیت به گروه برتر یک جایزه نفیس تعلق خواهد گرفت. در انتهای دوره گواهینامه معتبر وزارت علوم به شرکت کنندگان ارائه خواهد شد.
علاقه مندان به مبحث اینترنت اشیا می توانند با ملحق شدن به تیم اینترنت اشیا موسسه زند ایده های خود را خلق و پیاده سازی کنند. جهت اطلاعات بیشتر با شماره 36487483-071 تماس حاصل فرمایید.
اینترنت اشیاء مفهومی جدید در دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده و بهطور خلاصه فناوری مدرنی است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال و دریافت داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میکند. دستگاههای هوشمند در دستهای کلی به نام اینترنت اشیاء قرار میگیرند. اینترنت اشیاء درواقع به ارتباط اشیای مختلف از طریق اینترنت و برقراری ارتباط با یکدیگر میپردازد تا هدف آن یعنی فراهم کردن تجربه کاراتر و هوشمندتر محقق شود. همانند دیگر فناوریهای جدید، اینترنت اشیاء نیز میتواند در ابتدا مفهومی سردرگم کننده به نظر برسد. همچنین این واژه بهویژه هنگامیکه صحبت از استانداردهای مختلف و همچنین ایمنی و امنیت آن میشود، میتواند مفاهیم جدید و ویژهای پیدا کند. بهعبارتدیگر ایده طراحی دستگاههای مختلف با امکان برقراری ارتباط بیسیم بهمنظور رهگیری و کنترل از طریق اینترنت و یا حتی از طریق یک برنامه ساده مخصوص گوشیهای هوشمند، اصطلاح اینترنت اشیاء را توصیف میکند.
اینترنت اشیاء، حضور فراگیر اشیاء متنوعی همچون برچسبها، حسگرها، عملگرها، گوشیهای هوشمند و غیره در اطراف ماست که با شبکه شدن و داشتن نشانیهای منحصربهفرد قادرند با یکدیگر تعامل کرده و خدماتی را به ما ارائه دهند. اینترنت اشیاء، جهانی است که در آن هر چیزی، ازجمله اشیاء بیجان، برای خود هویت دیجیتالی دارند و به رایانهها اجازه داده خواهد شد تا آنها را سازماندهی و مدیریت کنند. دنیای امروزی دنیایی است که اطلاعات حرف اول را میزنند و بهنوعی میتوان به آنها مفهوم طلای مجازی را اطلاق کرد؛ اینترنت اشیاء نیز با دانستن این مسئله مهم، بر پایه اطلاعات شکلگرفته و آن را بهتمامی اشیای پیرامون ما بسط داده است. فناوری اینترنت اشیاء نقش بسیار مهمی در دنیای کارآفرینان بازی میکند. کسبوکارهای متعددی بر محور این فناوری راهاندازی شدهاند، درحالیکه این مفهوم و این فناوری در ابتدای راه خود قرار دارند و هرروز بیشازپیش تغییرات و تحولات جدیدی در آن رخ میدهد.
دستگاه های به کار رفته در اینترنت اشیا، رده جدیدی از دستگاه ها به حساب می آیند که به عنوان یک لایه اتصال دهنده برای سایر رده ها یعنی دستگاه های غیر-متصل مانند قفل در، پی سی ها، تبلت ها و تلفن های هوشمند به کار می روند. برای مثال یک ماشین لباسشویی را در نظر بگیرید که توسط یک سری سنسورها اطلاعات مربوط به مصرف انرژی را در تلفن هوشمند نمایش دهد.
گفته شده که درآمد حاصل از فروش دستگاه های اینترنت اشیا و سرویس های مرتبط با آن تا سال 2020 به 2.5 تریلیون دلار خواهد رسید.
در آینده ای بسیار نزدیک اکثر کالاهای مصرفی زندگی ما به این سمت حرکت می کنند. از لوازم صوتی-تصویری، وسایل آشپزخانه، سیستم های روشنایی، و سیستم های حرارتی گرفته تا خودروها.
بسیاری از شرکت های بزرگی که می شناسیم از جمله ال جی، سامسونگ، اپل، گوگل، اینتل و… در حال تحقیق و توسعه در این زمینه هستند.
مدل کسب و کار این حوزه بسیار ساده است و از سه جزء اصلی سنسورها، کنترل کننده ها و اپلیکیشن ها تشکیل شده. بنابراین عرصه کار برای استارتاپ ها بسیار گسترده است.
دستگاه های به کار رفته در اینترنت اشیا از سه عنصر ساده بهره می برند: اتصال اینترنت، سنسور برای جمع آوری داده ها، پردازنده برای پردازش داده ها.
همه نکات گفته شده به کنار، اکوسیستم اینترنت اشیا باید به صورتی باشد که امکان درز اطلاعات و امکان هک شدن به صفر نزدیک شود. شاید این نکته آخر از همه موارد ذکر شده در بالا تلاش و زمان بیشتری بطلبد.
در حوزه توليد، پتانسيل سيستمهاي سايبريفيزيکي براي تقويت فرآيند توليد و زنجيره عرضه بسيار فراوان است، مثل فرآيندهايي که خودمختار هستند و در آنها محصولات هوشمند ميتوانند خود اقدامات تصحيحي را اتخاذ کنند و با اين کار به صورت خودکار دست به ترميم و جبران بزنند. اين فناوريها در حال حاضر وجود دارند و قادرند پديدهاي را که برخي از رهبران صنعتي آلمان، انقلاب چهارم صنعتي مينامند، پيش ببرند ـ بعد از موتور بخار، تسمه نقاله، مرحله اول آيتي و فناوري اتوماسيون. اکنون سوالي که پيش ميآيد اين است که چه فرصتها و چالشهايي پيش روي توليدکنندگان قرار دارد ـ و براي غلبه بر آنها به چه چيزهايي نياز است؟ براي بحث درباره آينده توليد، «مارکوس لوفلر» و «آندرس تسچيسنر» از نشريه «مککينزي» با «زيگفريد دايس» معاون رئيس هيات مديره و مدير بخش نرمافزاري شرکت مهندسي رابرت بوش آلمان و همچنين «هاينز درنباخ» مدير ارشد اجرايي شرکت نوآوري نرمافزاري بوش آلمان به گفتوگو نشستند که در زير مشروح اين بحث را ميخوانيم.